Användning

Power-over-Ethernet används främst när du inte vill dra fram separata strömkablar till accesspunkter eller till länkutrustning. Om länkutrustningen sitter uppe i en mast eller på ett tak eller liknande är det enklare att använda power-over-Ethernet för att spänningsmata din utrustning via datakabeln. Då behöver du endast dra en kabel upp till utrustningen.

Hur fungerar det?
Det fungerar så att strömmen leds i 2 av de 4 trådparen i en kabel så vanlig Ethernet-trafik kan även gå på samma port. Rent praktiskt fungerar det så att du använder dig av en PoE adapter (ströminjektor), oftast en liten dosa med två Ethernet-portar en in och en ut. Den ena utgången går mot LAN:et och den andra mot enheten som ska strömmatas.

Vanlig teknik idag
Detta är en teknik som är väldigt vanlig idag och många accesspunkter och övervakningskameror har idag enbart strömmatning över PoE. Switchar av enterprise-modell har idag också ofta stöd för PoE på sina portar.
Förutom accesspunkter används PoE för IP-telefoni och övervakningskameror.

Power-over-Ethernet – standarden heter IEEE 802.3af
Standarden bygger på att man använder de par i TP-kabeln som inte används för data. Två par används för data och två par används ej i Ethernet-standarden för cat-5 TP-kabel. Enligt standarden matar den -48V med en en effekt på max 350 mA (15,4W) till ansluten utrustning Standarden blev godkänd i juni 2003 av IEEE.

IEEE 802.3at – ny standard med högre effekt
Elektronikindustrin arbetar med att ta fram nya produkter som kan strömförsörjas via PoE. IEEE har tagit fram en kompletterande standard som ger högre effekt, ca 30W. Den är avsedd för utrustning som kräver högre effekt som t ex access-punkter med de nya standarder 802.11n, 802.11ac och rörliga kameror som PTZ-kameror. Den blev klar 11 september 2009 och heter IEEE 802.3at och är bakåtkompatibel med 802.3af. Flera leverantörer har lanserat PoE som ger ännu högre effekter.

Klassificering av Power over Ethernet

När man matar ström via Ethernetkabeln från PoE-givaren till en PoE-matad enhet sker det en handskakningsprocess. Först kollas att enheten verkligen stöder PoE. Om den inte gör det så sänds ingen ström till enheten. Om enheten svarar att den stöder PoE så kollas klassifiering. Den visar hur mycket ström enheten drar under normal användning. Standard är 15,4W ut från PoE-givaren och 12,95 W hos den PoE-matade enheten. En viss förlust uppstår i kabeln. Om enheten drar endast 7W så anger den att den är klass 2 och får då endast 7W framöver. PowerDsine har i sina produkter tagit detta ett steg längre och gör en efterkontroll på hur mycket ström enheten verkligen drar och därefter ger enheten endast så mycket ström som den behöver. Dvs enheten kan säga att den är klass 2 och behöver 7W men drar i verkligheten endast 5W, och då får den endast 5W.

Tabellen nedan beskriver klassificeringen av PoE

IEEE 802.3af PSE and Powered-Device Power Classifications 48V
Class
Usage
Minimum Power
Output at the PSE
Maximum Power Input
at the Powered Device
0
Default 15.4W 0.44 to 12.95W
1
Optional 4.0W 0.44 to 3.84W
2
Optional 7.0W 3.84 to 6.49W
3
Optional 15.4W 6.49 to 12.95W
4
Only for 802.3at 30W 12,95 to 25,50W